Bluescruise 2019: Stormachtig, verrassend en geslaagd!

Nog nooit vertoond tijdens de Bluescruise: windkracht 9! De weersvoorspellingen zijn zelfs zo slecht, dat de schippers unaniem besluiten om tijdens het bluesweekend niet naar Terschelling te varen. Dat betekent improviseren voor de organisatie!

BLUESCRUISE 2019: het verslag

Op vrijdagavond is de Bluescruise 2019 op inmiddels vertrouwde wijze begonnen in Het Brouwdok. Terwijl het buiten stortregent, stroomt de Harlingse brouwerij al snel vol. Het publiek warmt zich op met twee akoestische acts: Het duo Slim Robin/Arie Verhoef trapt af. Vervolgens werkt Stuck Herry zich in het zweet met een portie aanstekelijke rock ‘n roll. Op datzelfde moment zijn de Bluescruise huisband GG & the Cruisers al lekker aan het stampen in De Lichtboei. In de inmiddels bomvolle blueskroeg voelen ook de Offbeats zich thuis. Een uur later is het alweer tijd voor de Drentse bluesrock van Easterfield, die verrassend strakke set neerleggen en niet van ophouden weten. Ze spelen zelfs door (niet verder vertellen) tot een half uur na sluitingstijd.

Ondertussen neemt de stress toe bij de organisatie. Het programma op Terschelling dreigt in het water te vallen. De barbecue op de kade en het buitenconcert bij ’t Zwaantje zijn uit voorzorg al afgelast… Alles hangt nu af van het weer. En dat werkt deze keer niet mee.

Zaterdagochtend, 08:00 uur. Terwijl de meeste cruisers nog op één oor liggen, komen de schippers van de 6 Bluescruise schepen samen voor een zgn ‘palaver’. De uitkomst van de vergadering is hard: geen Terschelling. Het zou onverantwoord zijn om bij windkracht 9 naar het eiland te varen, de meeste schepen zouden zondag met zoveel tegenwind niet terug kunnen varen. Veiligheid gaat altijd voor!

Een tegenvaller voor de cruisers die zich hadden verheugd op een zeiltocht naar het eiland. En… alle hens aan dek voor de organisatie om het programma om te gooien… Gelukkig zijn de schippers al snel te porren voor een korte dagtocht, nu het weer nog goed is. De schepen gooien meteen los. We varen alsnog! Drie uur lang is het genieten aan boord: met een stevige windkracht 6 à 7 en een waterig zonnetje komen de zeilliefhebbers alsnog aan hun trekken.

Na de lunch in de haven begint meteen het alternatieve programma. Een groot compliment voor de muzikanten van Easterfield, die –als laatste in bed- om 13u ‘smiddags alweer de pannen van het dak spelen. Daarna slagen GG & the Cruisers erin om een meer dan gezellige jamsessie te organiseren, zodat iedereen alweer snel vergeten is dat de Bluescruise in Harlingen is blijven steken. Alsof dat nog niet genoeg is, last de rock ’n roll band Stuck Herry een verrassingsconcert in, aan boord van het schip Store Baelt. Ze spelen -zonder versterkers- achter de bar, en krijgen het publiek op de banken. De mazzelaars die een plekje konden scoren, beschouwen dit intieme concert als het hoogtepunt van het weekend.

Na een flinke portie mexicaanse wraps aan boord, is het tijd om de alternatieve locaties te verkennen. Twee Harlinger horeca eigenaren gooien graag hun tap open voor pakweg 150 enthousiaste muziekliefhebbers. Anna Casparii verwelkomt het duo Slim Robin/Arie Verhoef. En in Hotel Zeezicht barst de ontbijtzaal uit z’n voegen bij opnieuw aanstekelijke rock ’n roll van Stuck Herry. Aan het eind van de avond is Het Brouwdok weer beschikbaar. Is er een mooiere stamkroeg van de Bluescruise denkbaar? De Offbeats sluiten er het weekend af met een lange sessie, waarbij veel muzikanten graag nog even laten horen wat ze kunnen.

Viel de Bluescruise 2019 in het water? Jazeker! Voor het eerst in de historie hebben we de overkant niet gehaald. Was het 1 seconde minder gezellig dan andere jaren? Integendeel! Een groot compliment aan alle cruisers, muzikanten en schippers om er alsnog een geslaagd feest van te maken.

Op naar 2020: de jubileum editie! De Bluescruise bestaat dan 20 jaar.