Historie

muziek aan boord tijdens de eerste Bluescruise

De allereerste Bluescruise werd gevaren in 1994. Schipper Klaas Bosch bedacht de unieke combinatie van blues en zeilen, en noemde het uitje voor de gelegenheid “Wadd’n Blues”. Een taalgevoelige passagier vond dat ‘Bluescruise’ beter bekt. Hij had gelijk. Zeiltjalk ‘de Vrouwe Geziena’ bood destijds onderkomen en zeilpret aan de band en een paar gasten. De optredens vonden plaats in café de Eilanden in Harlingen en een niet nader te noemen café op Terschelling. Deze kroeg annuleerde de gig op het moment dat de band (the Second Hand Blues Band) arriveerde. Er was voetbal op TV… De kroegbaas heeft de gage overigens wel betaald. Sinds 2013 doet deze locatie weer enthousiast mee.

In de jaren die daarop volgden, klonk er live blues in Harlingen in café ’t Noorderke tijdens het Waddensea Bluesfestival. Op Terschelling speelden de bands in de Rustende Jager te Formerum. Dat café is door insiders omgedoopt tot de “Ruftende Jager” omdat de avondmaaltijd aan boord bestond uit kapucijners met spek… Om al die cruisers vervolgens te verzamelen in een afgesloten ruimte, dat was geen goed idee. We werden fanatiek heen en weer gereden naar Formerum door het fameuze taxibedrijf Taxi Bakker. Gek genoeg bakt de bewuste firma geen taxi’s. Raadselachtig.

Van 2002 t/m 2009 heeft de vloot op de zaterdag Vlieland aangedaan. Omdat de beschikbare horeca uiteindelijk te klein werd voor de groeiende Bluescruise, zetten we sinds 2010 weer koers naar Terschelling. Toch zal een bepaalde saxofonist nooit vergeten hoe hij een legendarisch optreden op Vlieland voortijdig moest staken. Tijdens de show liep hij enthousiast toeterend door de zaal, maar toen hij even later weer op het podium wilde springen, struikelde hij over het trapje. Het gevolg: de saxofoon klapte dubbel en de blazer had een flinke tand door de lip. Einde verhaal, want waar vind je ’s avonds laat op Vlieland een nieuwe saxofoon? Het kwam allemaal weer goed, zelfs met die saxofoon, maar het optreden was korter dan gepland.

 

Sinds 2006 is de Bluescruise echt een jaarlijkse happening. Bands worden opgericht, en gaan weer uit elkaar. Kroegen komen en gaan… Maar de Bluescruise blijft, en groeit ieder jaar gestaag verder. Ook het aantal vrijwilligers in de organisatie is meegegroeid. Dat moet ook wel, want we varen inmiddels met 8 schepen en meer dan 200 enthousiaste cruisers. Toen we op een dag bedachten dat het leuk zou zijn om ’s nachts gehaktballen uit te delen als midnight snack, kwam de keukenploeg voor een groot probleem te staan. De gehaktballen werden in bevroren toestand aangeleverd door de slager, en die nam de term ‘bevroren’ zeer serieus. Bij de eerste poging om een balletje te prikken sneuvelden diverse vorken. Hier en daar viel de term ‘permafrost’. Het duurde uren om de ijsballen te ontdooien, terwijl de stroom voortdurend uitviel omdat het schip de power van de magnetron niet aankon. De smaak was prima, de bal bleef, maar sindsdien starten we het ontdooiproces noodgedwongen één dag eerder.  

Met het weer hebben we al die jaren veel geluk gehad. Slechts één editie hebben we het eiland als bestemming niet gehaald. In 2019 werd een flinke storm voorspeld voor de zondag, waardoor we het risico niet konden nemen om naar Terschelling te varen. De weersverwachting werd bevestigd met een spectaculaire hoosbui op vrijdagavond, waardoor de band in het Brouwdok (toen nog in aanbouw) nauwelijks te horen was. Op zaterdag was het weer overdag goed genoeg voor een zeiltocht op de Waddenzee, maar de bands moesten ’s avonds opnieuw in Harlingen spelen. Dat liep uit op een prettig chaotische jamsessie, volgens sommigen één van de muzikale hoogtepunten van alle Bluescruises. Plan B was dus geslaagd, al hadden we natuurlijk liever plan A gevolgd.

Als we toen hadden geweten dat er nóg 2 rampjaren zouden volgen… In zowel 2020 als 2021 stond alles in de startblokken, maar gooide de Corona pandemie roet in het eten. Sinds 2022 is t weer vanouds: sailing the blues. Na twee lege jaren zonder Bluescruise was de belangstelling plotseling zo groot, dat we 2 extra schepen moesten inzetten.

In al die jaren hebben we vele prachtige herinneringen gemaakt. Er is zelfs een heuse liefdesbaby geboren! De naam van de band GG & the Cruisers is niet toevallig gekozen, het ontstond allemaal tijdens de Bluescruise. GG & the Cruisers groeide uit tot onze huisband, en zorgde jarenlang voor spetterende optredens.

In 2023 hadden we een recordjaar met 230 bluescruisers. Dat stelde ons in staat om een groter pand te boeken: het Entrepot gebouw in Harlingen. Dit oude pakhuis werd omgetoverd tot een rocktempel, met plaats voor zo’n 300 bluesliefhebbers. Dat smaakt naar meer!

Check onderstaand schema voor de historie van de Bluescruise

geschiedenis BC a-chrono